Overzicht Vredesweek 2019

Beste lezer,

Vrede lijkt vanzelfsprekend. Niets is minder waar. Het vraagt onze blijvende aandacht. Zeker in een tijd van verharding in onze eigen samenleving en non-stop geweld elders. Maar het kan anders. Sterker nog, dat gebeurt al!
Samen met duizenden mensen door heel Nederland komen we in actie voor vrede. Ook in 2019 wordt de Vredesweek weer georganiseerd, van 21 t/m 29 september.

De week heeft twee boegbeelden gevonden in de personen van onze Vredesambassadeurs Mariët Mensink en Frans Houtbeckers. Zij zetten zich jarenlang in voor vrede en begrip tussen mensen. Zij zijn bij meerdere activiteiten aanwezig. Ook spelen zij op woensdag een bijzondere voorstelling voor kinderen: “De Vredesdraak”.

Een overzicht van de activiteiten:

 • 20 september, 19.30 uur: Loop mee met de Wereldvredesvlam, die zich vanavond zal aansluiten bij de Sunset March.
 • 21 september, 12.30 uur: Opening. We verzamelen bij de Wereldvredesvlam bij het Titus Brandsma memorial aan het Keizer Karel Plein met vertegenwoordigers van regio, wijken, religies en maatschappelijke organisaties. Vervolgens lopen we naar Bibliotheek De Mariënburg waar Burgemeester Bruls en Rob Jaspers om 13.30 uur de Vredesweek zullen openen en de Molukse Tifa- en Dansgroep Hatert zal optreden.
 • 22 september, 11.00 uur: Dorine Steenbergen, journalist en mede-auteur van het boek De Oversteek, vertelt over de achtergronden van 48 moedige jonge mannen, die bij de oversteek van de Waal op 20 september 1944 het leven lieten. De lezing vindt plaats in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Opaalstraat 4.
 • 23 september, 18.00 uur: Op een tweetal plekken vinden vredesmaaltijden plaats: In de Boskapel en het Huis van Compassie. Bij beide maaltijden zijn sprekers over vrede en zingeving betrokken die er een inhoudelijke avond van zullen maken. De kosten bedragen €7-10 en opgeven is gewenst.
 • 24 september, 20 uur: In dit podiumgesprek in de Boskapel zal Theo van der Zee inzichtelijk maken hoe leiderschap in ons dagelijks leven op een radicaal andere manier onszelf, onze omgeving maar ook onze samenleving verder helpt. Hij laat zien dat ook binnen leiderschap grenzen opgezocht en onderzocht worden. Hiermee sluit hij aan bij het thema van de Vredesweek “Vrede verbindt over grenzen”. Kosten: €7.
 • 25 september, 14 en 15 uur: De Vredesdraak wil op pad om met vuur en boosheid iedereen tot vrede te dwingen. In deze kindervoorstelling in de Mariënburg bibliotheek worden de kinderen betrokken bij de oplossing: zij leren de draak dat vrede niet met vuur en woede tot stand komt, maar door om te kijken naar elkaar. De voorstelling wordt gespeeld door de Vredesambassadeurs en een grote draak…
 • 25 september, 20 uur: Wie uit de eigen bubbel wil stappen, is midden in de vredesweek welkom bij een ontmoeting tussen mensen met verschillende levensbeschouwingen in de Ontmoetingskerk in Meijhorst. Centraal staan persoonlijke verhalen waarin mensen vertellen uit welke bron zij leven.
 • 25 september, 20 uur: Vrede verbindt over grenzen, dit thema van de vredesweek nodigt uit om grenzen te onderzoeken. De ontdekking van ‘het andere’ biedt risico’s en kansen. in dit spiritueel café in de Boskapel stellen we de vraag: Durf jij uit je bubbel te komen? Durf jij uit jouw comfortzone te treden. Wat maakt dat je dit wel of niet doet? Hoe reageren we op het onbekende? €10, aanmelding gewenst.
 • 25 september, 20 uur: We zingen in de sfeervolle Titus Brandsma Gedachteniskerk aan het Keizer Karelplein. We laten ons inspireren door liederen uit verschillende tradities, door de ruimte van de kerk, door de stilte, door elkaar. Aanmelding gewenst. Vrijwillige bijdrage.
 • 26 september, 19.30 uur: Met Loesjecoach Hanneke Beld, ga je aan de slag om op de bekende Loesje-wijze korte gevatte teksten over vrede te schrijven. Locatie: Huis van Compassie.
 • 27 september, 19.30 uur: De film “One Day after Peace” regie Erez & Miri Laufer | Israel & Zuid-Afrika, vertelt het verhaal van een joodse moeder, die na de moord op haar zoon door een Palestijn, op onderzoek gaat naar de methodiek en effectiviteit van de Waarheidscommissie. De moeder wil contact met de moordenaar van haar zoon, omwille van zichzelf en de vrede tussen Joden en Palestijnen. De moordenaar wenst geen contact, tenzij om nogmaals uit te leggen wat zijn rechtvaardiging is en was. Na een korte introductie wordt de film gekeken. Na afloop volgt, onder het genot van een drankje, een nabespreking. Locatie: Huis van Compassie.
 • 29 september, 10.00 uur: Oecumenische dienst in de Paduakerk.
  29 september, 14.00 uur: Vredeswandeling. Start bij Gezellig (Ganzenheuvel 56, huiskamer voor nieuwkomers). De wandeling met korte praatjes en optredens gaat langs de Kitty de Wijzeplaats, het Roze Huis, Hospice, Infocentrum WOII, Struin en Land van Ooij (kleurrijke duurzame tuin). Picknick vanaf 16.30 uur in Land van Ooij (in Ooij na gemaal meteen rechts, aan linkerkant). Vrije bijdrage. Opgave is fijn (stichtingkus@gmail.com) maar hoeft niet. Graag willen we de Vredesweek samen met je vieren, we denken dat er voor ieder wat wils is. Voor meer informatie bezoek je onze facebook-pagina of de website van VredesweekNijmegen.nl
Share This