Marikenhuis, inloophuis voor iedereen die is geraakt door kanker

Het Marikenhuis, aan de Slotemaker de Bruineweg 163 in Nijmegen is een ontmoetingsplek voor mensen die geconfronteerd worden of zijn met kanker, voor (ex-) patiënten en hun naasten. Laagdrempeligheid is ons motto. Tijdens de openingstijden van het Marikenhuis is altijd een gastheer/-gastvrouw aanwezig om bezoekers ontvangen voor een luisterend oor of een goed gesprek.  Daarnaast worden activiteiten georganiseerd voor kinderen, jongeren, jong volwassenen (18-35 jr), volwassenen en ouderen. Er zijn creatieve, expressieve, lichaamsgerichte, psychosociale activiteiten en activiteiten gericht op voeding en koken. Denk aan bewegen op muziek, kennismaken met haptonomie, lessen Mindfulness, het open atelier, gratis inloopspreekuren, introductiecursus Tai Chi en Chi Kung , informatiebijeenkomsten met oncologische thema’s, haponomie, lotgenotenbijeenkomsten, en nog veel meer.

Alle activiteiten binnen het huis hebben tot doel een bijdrage te leveren aan het sociaal, lichamelijk en psychisch welbevinden van onze gasten. Het huis wil (ex-)kankerpatiënten en hun naasten waar mogelijk ondersteunen bij het herstel van hun kwaliteit van leven, nadat de ziekte kanker hen veelal flink heeft aangeslagen.

Adres en Contact

Slotemaker de Bruïneweg 163
6532 AC Nijmegen

Telefoon tijdens openingsuren:
024-3031522
B.g.g.
06 – 12539203

E-mail adres
info@marikenhuis.nl
pr@marikenhuis.nl

Website:

www.marikenhuis.nl

Openingstijden

Open van maandag t/m donderdag, en op zondag (elke 1e en 3e zondag van de maand)

Maandag
13:00 – 16:00
Dinsdag
9.30 – 12.30 en 13:00 – 16:00
Woensdag
9.30-12.30 u en 13:00 – 16:00
Donderdag
9.30-12.30 u en 13.00 – 16:00
Zondag
13:00 – 16:00 uur
(elke 1e en 3e zondag van de maand)

Activiteiten 

(klik op de + voor meer info )

Informatiebijeenkomsten

Maandelijks worden interactieve informatiebijeenkomsten gehouden voor gasten en vrijwilligers van het Marikenhuis over kankergerelateerde thema’s,  in de breedste zin van het woord (thema’s o.a. Prostaatkanker, blaaskanker, longkanker, borstkanker etc; ‘Kanker en werk’; ‘Kanker in het gezin’; ‘Kinderen en Kanker’; ‘Laateffecten van behandeling van kanker’; Lymfoedeem en huidklachten na oncologische behandeling etc.)

Creatief/expressief

Wekelijkse workshop ‘vrij schilderen’ en andere creatieve activiteiten. In ons atelier kan iedereen binnenlopen om met andere gasten en vrijwilligers op een ongedwongen manier creatief bezig te zijn met diverse materialen.  Gasten worden begeleid door vrijwilligers van het Marikenhuis, die ook zorgen voor de materialen.

Lichaamsgerichte activiteiten

Wekelijks worden activiteiten onder deze noemer aangeboden. Variërend van Kennismaken met Massage, Haptonomie, Feldenkrais of Pilates’, tot Ontspanning door Massage of  een introductiecursus Yoga, Tai Chi of Chi Kung. Deze activiteiten worden begeleid door geschoolde beroepsprofessionals.

Muzikale activiteiten

In het Marikenhuis bieden we verschillende vormen van muzikale expressie aan; in de ene vorm wordt vooral gewerkt met de stem. Door het samen zingen van liederen in allerlei genres kunnen de gasten plezier beleven aan het samen zingen en tegelijk hun emoties kwijt.

In de andere vorm is er meer sprake van vrije improvisatie, waarbij verschillende instrumenten worden gebruikt.

Beide vormen zijn ook geschikt voor gasten met geen of weinig muzikale kennis en vaardigheid.

Voeding / koken

Samen koken en samen eten. Twee maal per maand is er een kookworkshop voor vrouwen en mannen! Onder (bege)leiding van een getrainde vrijwilliger-kok wordt een heerlijke en verantwoorde maaltijd bereid onder het motto ‘Gezond eten is ook lekker eten’.

De begeleider-kok is ervaringsdeskundige (borstkanker) en sinds haar diagnose zeer bevlogen bezig met goede, gezonde en lekkere voeding om op die manier het immuunsysteem weer zo optimaal mogelijk te krijgen en te houden.

Psychosociaal (gratis spreekuren)
  • Iedere woensdagmiddag van 15:30 tot 16:00 u is er in het Marikenhuis een open inloopspreekuur van Agnes van Swaay, GZ-psycholoog bij het Helen Dowling Instituut.
  • Silvy Vollenberg, medisch maatschappelijk werker in de oncologie, houdt elke derde maandag van de maand een (gratis) inloopspreekuur.
  • Masja van Bokhorst, orthopedagoog in een medische setting, houdt elke eerste en derde donderdag van de maand een (gratis) pedagogisch spreekuur in het Marikenhuis over ‘Kinderen en Kanker’
  • Verder zijn er kennismakingslessen op het gebied van Yoga, Hapoonomie, Feldenkrais etc.
Kinderactiviteiten

Elke laatste woensdag in de maand is er KidsPower voor alle kinderen tussen 6-12 jaar die geraakt zijn door kanker. Een kind dat zelf kanker heeft, of een van de ouders, broertjes of zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, buurkinderen, neven en nichten. Iedereen is welkom! Het is voor een kind fijn om te merken dat het niet alleen is, dat het erbij hoort dat je je boos, verdrietig of bang voelt.

De middag is bedoeld om samen met andere kinderen te praten en ervaringen te delen, maar vooral om samen iets te doen.

Ontspanning

Regelmatig worden theatervoorstellingen gegeven, films vertoond en schrijfworkshops georganiseerd.

Gewoon binnenlopen

Iedereen die geraakt is (geweest) door kanker, patiënten en hun naasten, kunnen vrijblijvend binnenlopen in het Marikenhuis om gewoon eens rond te kijken, voor een luisterend oor bij een kop koffie of thee of voor een goed gesprek.

Share This